Kolagen rybi
Czy kolagen morski jest lepszy i skuteczniejszy niż kolagen pochodzący od zwierząt hodowlanych? Poznaj bardzo ważne różnice dotyczące źródła kolagenu, który będziesz przyjmować do swojego organizmu. Dzięki temu możesz podjąć lepszą, bardziej świadomą decyzję o wyborze suplementów z kolagenem.
Po pierwsze, z czego tak naprawdę składa się kolagen morski / rybi? Nadal funkcjonuje wiele nieporozumień w tej sprawie. Kolagen morski powstaje z rybich łusek i kości ryb oraz innych stworzeń morskich.
Kawałki ryb są gotowane tak aby uzyskać żelatynę. Następnie żelatyna jest przekształcana w peptydy kolagenowe czyli mniejsze kawałki białka, które z racji wielkości cząsteczki są łatwiej i lepiej wchłaniane przez Ciebie w procesie trawienia. Nie daj się zmylić marketingowym sloganom, które wskazują, że kolagen morski ma mniejsze cząsteczki białka niż kolagen uzyskiwany ze zwierząt hodowlanych. To nieprawda.
Kolagen pozyskiwany ze zwierząt hodowlanych był jeszcze do niedawna stosowany powszechnie w zabiegach medycy estetycznej. Kolagen ten jest stopniowo wypierany przez kwas hialuronowy oraz kolagen syntetyczny. Kolagen pozyskiwany od zwierząt hodowlanych jest gęsty i wytrzymały, ale też trudniej rozpuszczalny co utrudnia produkcje kosmetyków. Kolagen rybi ma jedną ważną cechę: strukturę bliźniaczo podobną do naszego własnego kolagenu. Takiej budowy nie ma kolagen wołowy ani wieprzowy, wyłącznie kolagen rybi.
Na rynku najbardziej popularnym środkiem jest kolagen rybi w proszku, który wyróżnia się szybkim i łatwym wchłanianiem. Kolagen rybi w proszku jest przeznaczony do rozpuszczania w wodzie. Można go także dodawać do napojów i koktajli, ponieważ nie ma smaku i zapachu.
Czy kolagen rybi jest lepszy niż inne?
Kolagen dzieli się na 28 typów różniących się miejscem występowania w organizmie, oto najważniejsze typy:
I – najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w naszym organizmie. Obecny jest w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach i tkance łącznej kości. Jest też w skórze i tkance podskórnej
II – występuje w chrząstkach stawowych
III – występuje w tkance tworzącej się z fibroblastów, zanim zostanie wytworzony kolagen typu I, w trakcie zabliźniania ran, tworzy włókna tkanki łącznej właściwej siateczkowej
IV – występuje w mikro włóknach międzytkankowych, tworzących cienkie membrany między różnymi tkankami organizmu
V i VI – śródmiąższowy dwie odmiany – występuje na granicy tkanki tworzącej blizny i tkanek na krawędzi blizn. Zawsze stanowi dopełnienie kolagenu typu I
VII – występuje w tkance nabłonkowej, między innymi w skórze i na powierzchni tętnic
VIII – występuje w śródbłonku – tkankach tworzących błony śluzowe oraz wnętrze żył i tętnic
IX , X , XI – występują w chrząstkach – razem z typem II
XII – występuje razem z typami I i III w wielu tkankach
Obecnie na rynku stosuje się cztery źródła pozyskiwania i produkcji kolagenu do suplementów:
- kolagen wołowy produkowany ze skóry, kości i mięśni, składa się przede wszystkim z kolagenu I i III typu, których z ludzkim ciele jest najwięcej. Stanowi źródło glicyny i proliny, pomaga więc w produkcji kreatyny, budowania mięśni, a także wspiera organizm w tworzeniu własnego kolagenu.
- kolagen drobiowy jest najbardziej obfity w kolagen typu II, który jest najlepszym budulcem do odbudowy chrząstki zatem korzystny jest dla zdrowia stawów. Białko to jest składnikiem większości suplementów kolagenowych.
- kolagen z błony jajecznej, znajdujący się w skorupkach i białkach, zawiera przede wszystkim typ I. Jest źródłem kwasu hialuronowego oraz różnego typu aminokwasów, które potrzebne są do budowania tkanki łącznej i masy mięśniowej, a także gojenia ran, zmniejszenia sztywności.
- kolagen rybii łatwo się wchłania, zawiera przede wszystkim kolagen typu I, a także glicynę, prolinę i hydroksyprolinę. Kolagen rybi jest podobny do tego który występuje w organizmie człowieka w największej ilości, jest korzystny dla: skóry, kości, trawienia, organów czy naczyń krwionośnych. Hydroksyprolina to ważny składnik potrójnej helisy kolagenu. Jej niski poziom powiązany został z degradacją stawów, a więc oznakami starzenia.
Jakie są korzyści z przyjmowania kolagenu rybiego?
Zaletą kolagenu rybiego jest to że składa się głównie z kolagenu typu I, który jest najobficiej występującym kolagenem w twoim ciele, około 90%. Jest obecny w twojej skórze, także w kościach i ścięgnach.
Ale ważne są także względy środowiskowe. Panuje też przekonanie, że ryby żyjące w oceanach są zdrowsze niż zwierzęta hodowlane. Ale niestety to nie jest do końca prawda. Oceany są zatruwane rtęcią, metalami ciężkimi i innymi toksynami. Dlatego warto się zastanowić dlaczego w przypadku kolagenu rybiego dlaczego producenci kolagenu rybiego nie mogą jasno odpowiedzieć na pytanie jakie ryby i z jakich rejonów połowowych zostały użyte do produkcji kolagenu. Z jakiegoś powodu istnieje przekonanie, że kolagen rybi jest zdrowszy, lepszy i dlatego można za niego płacić więcej. Firmy produkujące kolagen rybi próbują przekonać konsumenta, że kolagen z ryb wykonuje lepszą pracę w organizmie człowieka niż kolageny z innych źródeł.
Kolagen rybii – najważniejsze zalety
Kolagen rybi – efekt przeciwstarzeniowy – ponieważ kolagen rybi jest kolagenem typu I, a kolagen typu I jest tym, z czego składa się nasza skóra, to najskuteczniej pomaga zapobiegać i łagodzić wszelkie oznaki starzenia się skóry takie jak utrata gładkości, lepsze zatrzymywanie wilgoci, elastyczność i tworzenie się głębokich zmarszczek.
Kolagen rybi – leczenie i regeneracja kości – peptydy kolagenowe ze skóry ryb mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie kości, zwiększając gęstość mineralną kości i wywierając działanie przeciwzapalne na chorobę zwyrodnieniową stawów.
Kolagen rybi – gojenie się ran – kolagen rybi może pomóc w szybszym gojeniu się zadrapania lub poważniejszej rany. Zdolność rany do gojenia opiera się ostatecznie na kolagenie ponieważ pomaga organizmowi w tworzeniu nowej tkanki.
Kolagen rybi – zwiększone spożycie białka – kolagen rybi to ponad 97% białka, bez tłuszczu, cukrów i węglowodanów, co czyni go jednym z absolutnie najlepszych pokarmów białkowych na świecie. Zwiększając spożycie białka poprzez spożywanie kolagenu zalecane jest szczególnie osobom uprawiającym sport dzięki czemu łatwiej im regenerować ciało po treningu.
Kolagen rybi – zdolności antybakteryjne – kolagen rybi posiada imponujący składnik: kolagencynę, która jest peptydem przeciwbakteryjnym. Badania wykazały, że kolagencyna całkowicie hamuje infekcje np. gronkowcem.
Co wyróżnia płynny kolagen do picia Dr.OHHIRA?
- Innowacyjna formuła stworzona przez wybitnego japońskiego mikrobiologa.
- Skuteczność potwierdzona badaniami klinicznymi.
- Przyjemny owocowy smak i aromat nadawany przez naturalny ekstrakt z jagód.
- Bez rybiego posmaku i zapachu.
- Mikromolekularna masa substancji czynnych – znakomita przyswajalność.
- Naturalny skład bez sztucznych dodatków.
Do niedawna w światowej kosmetyce stosowano kolagen ssaków. Jednakże na skutek epidemii wściekłych krów, kolagen ten jest systematycznie zastępowany preparatem uzyskiwanym z ryb o znacznie lepszych właściwościach kosmetycznych, co związane jest z zastosowaniem
do jego otrzymywania, tzw. kwaśnej hydratacji, która pozwala na zachowanie struktury potrójnej helisy. Pozwala to na zachowanie aktywności biologicznej kolagenu. Mikroskopijne cząsteczki kolagenu dr OHHIRA wędrują do komórek, a mała masa cząsteczkowa gwarantuje jego doskonałe wchłanianie.
Składniki: kolagen hydrolizowany pochodzenia morskiego i trójpeptydy kolagenu – 7750 mg, elastyna pochodzenia morskiego z ryb, kwas hialuronowy, woda oczyszczona, hydrolizowany kolagen morski (rybi), sok z borówki półwysokiej (Vaccinium angustifolium), regulator kwasowości kwas cytrynowy, trójpeptydy kolagenowe, kwas L-askorbinowy (witamina C), barwnik karmel prosty, mleczko pszczele, środki aromatyzujące (borówkowe), substancja słodząca sukraloza, koenzym Q10, 5 lat fermentowany ekstrakt roślinny OM-X® (oligosacharydy, ekstrakt owocowy ze śliwy domowej (Prunus domestica) 1:1, ekstrakt z liści szpinaku warzywnego (Spinacia oleracea) 1:1, ekstrakt z owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) 1:1, proszek z grzybów shiitake (Lentinula edodes), proszek z liśc i łodyg ciemnej odmiany rzepy właściwej(Brassica rapa var. perviridis), ekstrakt z owoców fikusa pospolitego (Ficus carica) 1:1, ekstrakt z owoców borówki rózgowatej oraz dzikiej (Vaccinium ashei, Vaccinium australe) 1:1, ekstrakt z owoców truskawki chińskiej (Myrica rubra) 1:1, ekstrakt z owoców drzewka yuzu (Citrus junos) 1:1, proszek z pieczarki brazylijskiej (Agaricus blazei), proszek z żagwicy listkowatej (Grifola frondosa), proszek z łodyg i liści wodorostów (Hizikia fusiforme, Undaria pinnatifida, Laminaria japonica), żywe kultury bakterii kwasu mlekowego: B.breve ss. breve, B.infantis ss. infantis, B.longum, B.lactis, L.acidophilus, L.brevis, L.bulgaricus, L.casei ss. casei, L.fermentum, L.helveticus, L.plantarum, S.thermophilus), elastyna morska (rybia), substancja zagęszczająca guma konjac, kwas hialuronowy.
20 ml zawiera: hydrolizowany kolagen pochodzenia morskiego (z ryb) o małej masie cząsteczkowej typu I, II i III i trójpeptydy kolagenu – 7750 mg, witamina C – 250 mg (312,5%*), mleczko pszczele – 50 mg, koenzym Q10 – 12,5 mg, elastyna pochodzenia morskiego (z ryb) – 5 mg, kwas hialuronowy na małej masie cząsteczkowej o czystości 93% – 5 mg.
* RWS – Referencyjna Wartość Spożycia.
Oprócz kolagenu elastyna jest również bardzo ważna dla zachowania elastycznej skóry. Elastyna jest elastycznym zwiniętym białkiem, rozciąga się pionowo między naskórkiem a skórą właściwą, wspierając naskórek. Włókna elastyny są bardzo elastyczne. Dlatego po naciśnięciu łatwo przywracają swój pierwotny kształt. Jednak włókna kolagenowe mają niską elastyczność, co skutkuje powstaniem widocznych zmarszczek w miejscach małej elestyczności. Jeśli skóra ma słabą elastyczność z powodu braku elastyny, zagnieceń nie można szybko przywrócić, co prawdopodobnie spowoduje, że zmarszczki staną się zmarszczkami głębokimi.
Elastyna powtarza sekwencję rozciągania i relaksu. Jednak badania wykazały już, że jej elastyczność maleje wraz z wiekiem. Ponadto kolagen w skórze wiąże się również z utratą elastyczności elastyny. Kolagen staje się twardszy wraz z wiekiem lub ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe, a następnie przekształca się w nierozpuszczalny kolagen. Ten nierozpuszczalny kolagen zwiększa aktywność elastazy, która jest enzymem rozkładającym elastynę i napędza elastazę do degradacji większej ilości elastyny, co z kolei pozbawia elastynę jej naturalnej elastyczności. Te zmiany w elastynie spowodują zmniejszenie elastyczności skóry i wzrost zmarszczek. Utrzymanie kolagenu w odpowiedniej kondycji sprzyja utrzymaniu elastyczności elastyny.
Podczas gdy kolagen można pobierać z naszej codziennej diety, nie można tego samego powiedzieć o elastynie. Aby zrekompensować zmniejszoną elastynę, konieczne jest zwiększenie jej produkcji w fibroblastach. W ostatnich latach różne badania badające ludzi, zwierzęta i komórki sugerują, że doustne przyjmowanie elastyny jako suplementu diety może zwiększyć produkcję elastyny w organizmie. Gdy elastyna zostanie wchłonięta przez organizm, działa na fibroblasty w skórze, zwiększając produkcję własnej elastyny.
Napój kolagenowy może uzupełniać kolagen potrzebny do wzmocnienia skóry, a także elastynę, która zapewnia skórze elastyczność. Ponadto ma wysoką wchłanialność, ponieważ zawarty kolagen ma niską masę cząsteczkową. Doskonały produkt wspomagający odmładzanie skóry z wyraźnie widocznymi efektami.
Jeden cykl podawania składa się z 10 fiolek, które należy wypić w ciągu 3 tygodni. Przez pierwsze 5 dni zalecane jest picie po jednej fiolce (20 ml) raz dziennie, najlepiej wieczorem. Następnie po przerwie dwóch dni, należy rozpocząć drugie opakowanie. Wypijać po jednej fiolce raz na trzy dni. W razie potrzeby można popić wodą. W ciągu roku zalecane są 3–4 tury.
W rzadkich przypadkach możliwa jest zmiana koloru zawartości lub osad na dnie fiolki, jednak to nie ma wpływu na jakość produktu. Jeżeli powstanie osad, należy dobrze wstrząsnąć przed spożyciem.
Rybi kolagen w diecie
Czy wiesz że spożywając ryby uzupełniasz kolagen w sposób naturalny za pomocą diety. Największe ilości kolagenu znajdują się przede wszystkim w tych częściach ryb, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza – w skórze i łuskach. To dlatego warto regularnie przygotowywać zupę rybną, która szybko uzupełni ewentualne niedobory kolagenu w naszym organizmie.
Zobacz także inne wpisy:
BESTSELLERY
Może Cię zainteresować...